Koronavirüsün yeni alttürü Eris 9 kişide görüldü

Koronavirisün yeni alttürü Eris, aynı şehirde ve yurtdışı temaslı 9 kişide tespit edildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, COVID-19'un yeni alttürü "Eris"in Türkiye'de 9 kişide görüldüğünü belirtti. 

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi:

"Endişe konusu sayılmayacak bir gelişme. Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü. Yurtdışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz.

 Durum başka ülkelerde yaygın, bizde de ortaya çıkması muhtemeldi. Büyüklerimizi, kronik hastalarımızı koruyacağız."

Yeni alttür Eris hakkında 

Eris varyantı, COVID-19'un Omikron varyantının bir alt türü olarak tanılanıyor. İlk olarak Şubat 2023'te Güney Afrika'da tespit edildi. Eris virüsünün, hızlı bir yayılımla dünyanın diğer bölgelerine de ulaştığı belirtiliyor. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, Eris alttürünün diğer COVID-19 alttürlerine benzer belirtilere neden olabilir. Eris alttürü, diğer alttürlerden daha bulaşıcı olup olmadığı veya daha ciddi semptomlara neden olup olmadığı henüz tam olarak bilinmiyor. Ancak, bazı araştırmalar Eris alttürünün öncekilerden daha bulaşıcı olabileceğini gösteriyor. 

DSÖ, Eris alttürünün belirtilerinin, diğer COVID-19 altürlerinin belirtilerine benzer olduğunu açıkladı. Bunlar ateş, öksürük, boğaz ağrısı, nefes darlığı veya solunum güçlüğü, kas ağrıları veya kas güçsüzlüğü, baş ağrısı, yorgunluk, burun akıntısı veya tıkanıklığı, tat veya koku kaybı, ishal veya mide rahatsızlığı şeklinde sıralanıyor. (ajansbizim)