GAP'ta ürün deseni değişiyor

Şanlıurfa'da 50 bin dekarda ekimi yapılan kimyonun hasadına başlandı.

Tarım diyarı Şanlıurfa'da 50 bin dekarda ekimi yapılan kimyon hasadına başlandı. Türkiye'de kimyon üretiminin yüzde 30'ü Şanlıurfa'dan karşılanıyor.

Sulanabilir tarım alanlarıyla Türkiye’nin tahıl ambarı olan Şanlıurfa'da sulama alanları artınca Tarım ve Orman Bakanlığı'nın danışmanlık desteği ile çiftçiler, alternatif ürünler ekmeye başladı.  

Şanlıurfa'nın sulanabilir bereketli topraklarında hububata alternatif olarak kimyon, soya, patates, soğan ve sarımsak gibi alternatif ürünler tercih  ediliyor.

GAP'ın lokomotif kenti Şanlıurfa'da ikinci ürün olarak ayçiçeği, yer fıstığı, turşuluk biber, kornişon ve mısır gibi  alternatif ürünler yetiştiriyor.  

Sulanabilir tarım alanlarının genişlemesiyle ürün çeşitliliği artan Şanlıurfa’nın Harran Ovası'nda son yıllarda Hububata alternatif, kimyon ekimi dikkat çekiyor.

Ovada, pamuk, mısır, mercimek ve buğdayın yanında Eyyübiye ilçesinin Sağlık mahallesinde binlerce dönüm alanda tıbbi aromatik bitki olarak kimyonun 50 bin dekar alanda ekimi yapıldı ve bu yıl yaklaşık 3 bin 500 ton rekolte bekleniyor.  

Şanlıurfa'nın yaklaşık 6 milyon 400 bin dekar verimli arazilerinde Türkiye'nin mercimek üretiminin yüzde 36'sı, Kimyon üretiminin yüzde 30'u, buğday üretiminin yüzde 10'u ve arpa üretiminin ise yüzde 11'i karşılanıyor.

Sağlık Mahallesinde kimyon hasadı, Şanlıurfa Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, tarım danışmanları ve çiftçilerin katılımı ile  yapıldı.

Stratejik ürünler 

İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Sağlık mahallesindeki hasat yerlerini ziyaret etti. Aksoy şunları söyledi: 

"Hem kimyonun tanıtımını hem de bölgedeki değişik ürünlerin Türkiye coğrafyasında yayınımını göstermek için tarla günleri yapmaya devam ediyoruz. Şanlıurfa'da yaklaşık elli bin dekar kimyon üretimi var. Türkiye kimyon üretiminin yüzde otuzunu Şanlıurfa tek başına üretiyor. Hem gıda sanayinde hem kozmetik sanayinde hem de kimya sanayinde kullanılan bir ürün. Bunun için de Şanlıurfa birinci ürün ve ikinci ürün su özellikle Gap bölgesinin suya açılmasından ve suyun burayı bereketlendirmesinden sonra bu bölgede biz hızlı bir şekilde ürünlerimizi çiftçilerimize tanıtıp üretimlerini yapmalarını sağlıyoruz. Bu devletimizin desteklerini de doğru bir şekilde çiftçimize ulaştırarak hem verimliliği hem kaliteli üretimi hemde sürdürülebilir ve kayıtlı alandaki istatistiki bilgileride doğrultmaya çalışıyoruz. İnşallah bundan 

Üretim planlamasıyla artık stratejik ürünler dediğimiz ülkemizin gıdasını ve ülkemizin beslenmesinde kullanılan ürünlerden vazgeçmeyecek ve bunları ülkemizin nüfusuna göre planlıyoruz. Ancak tarlalarımız boş kalmasın diye özellikle GAP bölgesinde iki ürün ve üç ürün alabiliyoruz. Yani birinci ürün dediğimiz buğdaydan önce veya buğdaydan sonra kullanacağımız pamuktan önce veya pamuktan sonra kullanacağımız mercimek, soya, kimyon bu gibi ürünleri de biz burada üretmeye çalışıyoruz. Asla stratejik ürünlerimizden vazgeçmeyeceğiz."

Üretici memnun

Kimyon ekimi yapan çiftçi Mehmet Türk, "Hedefimizde başka ürün çeşitlerine bakmaya başladık artık. Buğday, mısır pamukta ziyade daha değişik ürünler daha kar getirisi yüksek ürünler denemeye çalışıyoruz. Baktık bu da güzel, getirisi yüksek... Bu kadar işçi çalışıyor kar getirimizden ziyade bu kadar işçi de çalışıyor bunun sayesinde" dedi. 

Çiftçi Mustafa Avcı ise  Harran Ovası en güzel yılını yaşadığını ve bu yıl yağmurun iyi yağdığını belirterek, "Harran ovası bu sene... Dağı olsun, köyü olsun mevsim güzeldir. İkicisi Harran Ovasında kimyon ekilmesi yer fıstığı ekilecek çeşitlenme olacak. Buğday var, pamuk var çok güzel bir şey" diye konuştu. 

Sağlık mahallesi muhtarı ve çiftçi Halil Demir de " Daha önce herkes buğday ekiyordu; mercimek, pamuk ekiyordu. Pamukta ekiliyor da... Vatandaş fazla kazanmıyor... Mesala mercimekten olsun buğdaydan olsun... Birinci ürün olarak kimyon ekildi bu sene, Mehmet Türk kardeşimiz ekti... İnşallah tarla verimi iyi olur. Gördüğümüze göre iyidir. O yüzden verim iyi olur herkes burada kimyon ekmeye başlar" dedi.   

GAP tarım ürün