Dolandırıcılık şebekelerine operasyon: 88 gözaltı

Değişik faaliyetlerle 'nitelikli dolandırıcılık yaptıkları' belirtilen şebekelere yönelik operasyonlarda 88 kişi gözaltına alındı. 

Değişik faaliyetlerle “nitelikli dolandırıcılık yaptıkları” belirtilen şebekelere yönelik operasyonlarda 88 kişi gözaltına alındı. 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Mersin, Kahramanmaraş, Erzurum, Samsun, Nevşehir ve Balıkesir merkezli 19 ilde ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçuna yönelik düzenlenen Düğüm-1 operasyonlarında 1.748 vatandaşımızı dolandıran 88 şüpheli yakalandı” dedi. 

Yerlikaya’nın verdiği bilgiye göre, Emniyet birimlerinin çalışması sonucunda Mersin, Kahramanmaraş, Erzurum, Samsun, Nevşehir ve Balıkesir merkezli Hatay, Denizli, Adana, Siirt, Diyarbakır, Kayseri, Gaziantep, Şanlıurfa, Batman, İzmir, İstanbul, Muğla ve Manisa’da operasyonlar düzlenlendi. 

Operasyonlara ilişkin bazı ayrıntılar şöyle:

-Mersin merkezli soruşturmada operasyonlar Hatay, Denizli, Adana, Siirt, Kayseri, Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Batman’a da kaydırıldı. “Sazan sarmalı” yöntemiyle araç satışı yapan ve sosyal medya platformları üzerinden “sahte ürün” ilanı vererek haksız kazanç sağladığı tespit edilen 57 şüpheli yakalandı. Bunlardan 32’si tutuklandı, 25’i hakkında adli kontrol kararı verildi. 

Operasyonda ilk belirlemelere göre suçtan elde edildiği tespit edilen yaklaşık 100 ilyon TL değerinde 37 adet lüks araç, 17 adet tapu kaydı, 7 adet şirket ortaklık payları, 142 adet banka ve kripto hesabına el konuldu.

-Kahramanmaraş’ta başlatılan soruşturmada, “nitelikli dolandırıcılık” ve “özel belgede sahtecilik” suçunu işleyen şüphelilere yönelik Gaziantep’te de operasyon düzenlendi. Araçlarını satmak isteyen vatandaşlara sahte dekont vererek araç devir işlemini yaptıkları ve bu araçları başkalarına satarak haksız kazanç sağladığı tespit edilen 9  kişi yakalandı.

-Erzurum merkezli soruşturmada bu ilin yanı sıra Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, İzmir ve Mersin’de de düzenlenen operasyonlarda sazan sarmalı yöntemiyle araç satışı yapan ve kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtarak haksız kazanç sağladığı tespit edilen 9 şüpheli gözaltına alındı. 

-Samsun’daki soruşturma kapsamında İstanbul’da da operasyon yapıldı. Sahte internet siteleri üzerinden Bungalov, prefabrik ve konteyner ev ile motosiklet ilanları vererek, haksız kazanç sağladığı tespit edilen 8 şüpheli yakalandı.

-Nevşehir’de başlatılan ve Muğla’ya da kaydırılan operasyonda emlak şirketi yetkilileri tarafından satışını yaptıkları konutları hak sahiplerine teslim etmeyip, birden fazla kişiye satarak haksız kazanç sağladığı tespit edilen 2 kişi gözaltına lalındı. 

Operasyonlarda 10 adet ruhsatsız tabanca, 2 adet kurusıkı tabanca, 2 adet ruhsatsız pompalı tüfek; çok sayıda bilgisayar, telefon, sim kart ve taşınabilir bellek ile yüklü miktarda döviz ve Türk Lirası ele geçirildi.

Operasyon sahte ürün